Οδηγίες του Γενικού Έφορου Εκλογών προς τα ΜΜΕ

15/05/2014

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, σε χθεσινή επιστολή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, αναφέρει τα ακόλουθα:

Επιθυμώ να αναφερθώ στις επικείμενες Ευρωεκλογές και να σας υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 63(1)(β) του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, οι διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, και στις εν λόγω εκλογές, δεν επιτρέπεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ή εμμέσως με τις εκλογές, κατά την παραμονή της ημέρας της ψηφοφορίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 63Α(1) του ιδίου Νόμου, απαγορεύεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές επτά μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογής.

Συναφώς αναφέρεται ότι οι παραβάτες των πιο πάνω διατάξεων του Νόμου είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή σε πρόστιμο μέχρι €854 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθείτε προς τις πρόνοιες του Εκλογικού Νόμου και θα συμβάλετε με τον τρόπο αυτό στην ομαλή και καθόλα νόμιμη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος σημειώνω την υποχρέωσή μας, δυνάμει του άρθρου 10(2) της Πράξης περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας πριν τη λήξη της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Ευελπιστώ ότι θα δείξετε την αναγκαία κατανόηση και δεν θα μπείτε στον πειρασμό να δημοσιοποιήσετε οποιαδήποτε αποτελέσματα πέσουν στα χέρια σας, από οποιαδήποτε πηγή προερχόμενα, πριν τα μεσάνυκτα της 25ης Μαΐου 2014, που κλείνουν οι κάλπες στην Ιταλία.